"Those who wander are not necessarily lost" -J.R.R. Tolkien

onsdag 2 februari 2011

Life's a beach

Så lämnade vi Sydney och flög upp till Brisbane. Bara en vecka tidigare låg stan i princip under vatten, p g a hemska översvämningarna. De fasanfulla bilderna av människor sittandes på sin hus- och biltak, allt medan vattnet steg runt omkring dem, skickades jorden runt och visst blev vi lite betänksamma när vi satt där hemma i soffan i SF. Skulle vi verkligen resa till detta....Ett snabbt samtal till polarn Paul som bor i Noosa dit vi skulle, försäkrade oss om allt var OK där. De hade haft mycket regn de senaste månaderna, men nää, vi behövde inte hyra en husbåt.
 Noosa ligger ca två timmar norr om Brisbane, och är en riktig liten pärla. På huvudgatan Hasting Street trängs Billabong butikerna med surfuthyrare och kringspatserande kalkoner(!), och det känns som man landat i en reklamfilm för the Aussie surf lifestyle. Hm..Ja, just kalkonerna kanske inte känns så där typiskt Aussie, sjutton vet vad de gör där. Kookaburran, som väcker oss varje morgon med sitt skratt , och låter precis som en orangutan, passar bättre in, precis som alla flamboyanta papegojor som flyger omkring. Stranden är precis lagom stor, vågorna rullar och det är sisådär 25 grader varmt i vattnet. Mmmm...Visste väl att det fanns än bra anledning till att förälskade mig i detta lilla ställe när vi kom hit första gången för typ 10 år sedan.... Perfekt för dem som inte har tid att resa ända upp till Barriärrevet men ändå vill se något annat än Sydney.
När man tröttnat på att ligga i solen, ( joo, det är faktiskt möjligt, när temperaturen närmar sig 35 grader, runt klockan två ,brukar jag ge mig....)så ligger det en fantastisk nationalpark precis i utkanten av stan, Noosa National Park. Där kan man gå längst med kusten i flera timmar, på strand efter strand. Eller så kan man gå in i landet, genom själva parken och njuta av skuggan och kolla efter koaler. De syns oftast i gryningen eller skymningen när det inte är så varmt......Det rasslar till allt som oftast när man går längst stigen , och med tanke på att 12 av världens topp 15 mest giftiga ormar bor i Australien , så är det kanske inte så konstigt att man hoppar till varje gång. Minns fortfarande många ängsliga besökare från Sverige som kom till Sydney och hälsade på oss när vi bodde där, livrädda efter att ha kollat på National Geographic, och förväntade sig att giftiga ormar, spindlar och krokodiler i alla hörn. Efter en vecka slappnade de av och var nästa besvikna! Var sjutton var alla dessa dödliga varelser? Svar: Lååångt borta! Djur är smarta, och vet att hålla sig ifrån oss männiksor!    
Mesta sedda djur på denna resa so far: kalkoner!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar